Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη Γεωργίας Μιχαηλίδου, Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κολχικού στον Δημήτρη Καβαρλή.

Η εφημερίδα ΄΄ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ΄΄ και η ενότητά της ΄΄ Το Βήμα των Αιρετών΄΄ φιλοξενούν αυτή τη φορά μια γυναίκα, από τις λιγοστές που ασχολούνται με τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Λαγκαδά, για να συζητήσει μαζί της  θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα, στην καταγραφή, στην ανάδειξη και στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που διαχειρίζεται στην  Τοπική της Κοινότητα.

Ο λόγος για τη Γεωργία Μιχαηλίδου, Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κολχικού. Η κ. Μιχαηλίδου διανύει
τη δεύτερη θητεία της ως εκλεγμένη Τοπική Σύμβουλος. Την πρώτη φορά με τη Συμπολίτευση και με την Αντιπολίτευση τη δεύτερη, συμμετέχοντας και στις δύο Δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις με το ψηφοδέλτιο του κ. Ιωάννη Καραγιάννη, τέως Δημάρχου Λαγκαδά και νυν επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου.

Η πορεία της στο στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανοδική καθόσον το 2006, στην πρώτη της εκλογική προσπάθεια εκλέγεται 5η σε σταυρούς προτίμησης Τοπική Σύμβουλος Κολχικού, ενώ το 2010 έρχεται 2η στην προτίμηση των συγχωριανών της αναλαμβάνοντας μάλιστα τα καθήκοντα Αντιπροέδρου του Τοπικού Συμβουλίου. Με την παραίτηση του εκλεγμένου Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Μπαλδουμτζή το Φεβρουάριο του 2012, ορκίζεται Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κολχικού.
 
Κυρία Πρόεδρε, μία γυναίκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα στο τιμόνι μιας Τοπικής Κοινότητας αντιμετωπίζει περισσότερες ή λιγότερες δυσκολίες από ένα άνδρα συνάδελφό της?

Τα προβλήματα του Δήμου και των συνδημοτών μας κ Καβαρλή, είναι κοινά και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαχωρίζονται με βάση το χρώμα, το κόμμα   ή το φύλλο του εκάστοτε αιρετού. Απλά μία γυναίκα εκλεγμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτός από τις άλλες ασχολίες της ως μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη προσθέτει και μία ακόμη, αλλά αυτό αποτελεί καθαρά, δική της συνειδητή επιλογή.

Βέβαια, τόσο τα ποσοστά  συμμετοχής των γυναικών στα κοινά,  όσο  και τα ποσοστά εκλογής τους σε θέση ευθύνης είναι πολύ μικρά. Για παράδειγμα, ο Δήμος Λαγκαδά έχει 32 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Σε σύνολο 106 Συμβούλων μόλις οι 15 είναι γυναίκες, ποσοστό 14,15%, ενώ από τους 32 Προέδρους μόνον 5 είναι γυναίκες, ποσοστό 15,6%. Τα ποσοστά των γυναικών φθίνουν ακόμη περισσότερο στο Συμβούλιο του Δήμου Λαγκαδά, όπου από τους 41 Δημοτικούς Συμβούλους μόλις οι 4 είναι γυναίκες, ποσοστό 9,75%.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η γυναικεία συμμετοχή στα κοινά θα πρέπει να γίνει πιο ενεργή αλλά και πιο ουσιαστική και, η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη μεριά της θα πρέπει να ενθαρρύνει και να  αξιοποιήσει περισσότερο τη γυναικεία συμμετοχή. Η αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε θέσεις ευθύνης μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά και να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, κυρίως σε όσα απασχολούν τις γυναίκες, καθώς  είναι οι πρώτες που υφίστανται πιεστικά τις συνέπειες των όποιων αλλαγών.

Η εκλογή σας με την παράταξη της Αντιπολίτευσης, δημιούργησε προβλήματα στην εκτέλεση των καθηκόντων σας?

Κύριε Καβαρλή, θεωρώ ότι τη σημερινή εποχή έχουν αμβλυνθεί και έχουν ξεπεραστεί  σε μεγάλο βαθμό οι παραταξιακές αγκυλώσεις. Άλλωστε τα προβλήματά μας είναι τόσα πολλά, που δεν μας επιτρέπουν να στεκόμαστε σε στείρες αντιπαραθέσεις. Κανένας λοιπόν από την Κεντρική Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά και θέλω να το τονίσω αυτό, δεν με είδε σαν ΄΄Καραγιαννική΄΄. Σ΄ αυτά που ζητάω, έστω τα λίγα για την καθημερινότητα των συνδημοτών μου, η Κεντρική Διοίκησητου Δήμου ανταποκρίνεται άμεσα και σε πολλές περιπτώσεις την ίδια ημέρα.
 
Κυρία Μιχαηλίδου, λίγα λόγια για  το Κολχικό και την ιστορία του, έτσι ώστε να το γνωρίσουν και οι υπόλοιποι συνδημότες σας.

Το Κολχικό, παλαιότερα Μπαλάφτσα ή Μπάλεβιτς, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 160μ στη ρίζα των αντερεισμάτων του όρους Βερτίσκος και σε απόσταση  28 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός των 2.062 κατοίκων το αναβαθμίζει από Τοπική σε Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Λαγκαδά

Η ιστορία του ξεκινάει, σύμφωνα με τα ευρήματα, από τη νεολιθική εποχή, περνάει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας με τη μετονομασία του από τους Τούρκους σε  Μπαλάφτσια και συνεχίζει την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα μέχρι την απελευθέρωσή του, στις 26 Οκτωβρίου του 1912. Το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στο Κολχικό πρόσφυγες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν εγκατασταθεί  και Βλάχικοι πληθυσμοί από τα Μεγάλα Λιβάδια του Πάϊκου και τη Δυτική Μακεδονία.

Ο μεταβυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου και προστάτιδας του Κολχικού,  βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της κεντρικής πλατείας και αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Είναι ένας τρίκλινος ναός, βασιλικού ρυθμού με το αγίασμα στη δεξιά του πλευρά, ο οποίος χρονολογείται στις αρχές του 17ου αιώνα.

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία των κατοίκων της κωμόπολης, καθώς στο Κολχικό δραστηριοποιούνται πολιτιστικοί σύλλογοι όπως  ο Λαογραφικός Όμιλος Κολχικού "Βαλάχτσια" και ο Ποντιακός Σύλλογος Κολχικού "Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας΄΄ και, αθλητικοί σύλλογοι όπως ο ποδοσφαιρικός σύλλογος   Κεραυνός Κολχικού  και ο συνώνυμός του Πρότυπος Παλαιστικός Σύλλογος. Τον χώρο του πολιτισμού συμπληρώνει  το Λαογραφικό Μουσείο Κολχικού "ΒΑΛΑΧΤΣΙΑ", που ιδρύθηκε το 2005 και φιλοξενεί μοναδικά παραδοσιακά εκθέματα της περιοχής.
  
Τέλος, το Κολχικό διαθέτει δημοτικό παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό καθώς και  γυμνάσιο. Επίσης, στην περιοχή λειτουργεί σύγχρονη μονάδα της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ η οποία εξυπηρετεί δωρεάν τους κτηνοτρόφους.

Ποιες είναι οι διοικητικές δομές που διαθέτει η Τοπική Κοινότητα Κολχικού για την εξυπηρέτηση των δημοτών?

Στο παρελθόν η  Κοινότητα Κολχικού διέθετε 2 υπαλλήλους, έναν για γραμματειακή υποστήριξη και έναν για καθαριότητα. Αυτή την περίοδο, όσον αφορά την καθαριότητα, η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ενώ μία φορά την εβδομάδα έρχεται υπάλληλος του Δήμου για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και την περιποίηση του πρασίνου. Για κάθε άλλη έκτακτη περίπτωση ή ανάγκη, η Κοινότητα   εξυπηρετείται από την αντίστοιχη Αντιδημαρχία του Δήμου με την οποία υπάρχει άριστη συνεργασία. Η γραμματειακή υποστήριξη διεκπεραιώνεται αποκλειστικά από την Πρόεδρο της Κοινότητας, ακόμα και σε μη εργάσιμες ώρες. Το πρόβλημα είναι ότι κατά την απουσία της Προέδρου η Κοινότητα παραμένει κλειστή. Γιατρός βρίσκεται στο Κολχικό δύο φορές την εβδομάδα και  η συγκοινωνία, αν και το τελευταίο διάστημα μειώθηκαν τα δρομολόγια, καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες των δημοτών. Αυτό όμως που χρειάζεται άμεσα είναι η προσθήκη ενός ακόμη δρομολογίου τις βραδυνές ώρες που, αφενός θα καλύψει τις ανάγκες των μαθητών του Κολχικού, αφετέρου θα ανακουφίσει οικονομικά και πρακτικά τους γονείς τους.

Ποια έργα πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας σας και ποια θα επιθυμούσατε να πραγματοποιηθούν μέχρι τη λήξη της?

Αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι ότι ένα έργο, ασχέτως πότε πραγματοποιείται ή εγκαινιάζεται, αποτελεί δημιούργημα μιας συνολικής προσπάθειας, τόσο των  Τοπικών Συμβουλίων του Κολχικού, όσο και των Διοικήσεων του Δήμου Λαγκαδά.

Το πνευματικό κέντρο, η κεντρική πλατεία του χωριού και η μετονομασία της σε πλατεία ΄΄ Μακεδονομάχου Σταύρου Μπαρέτη΄΄, η σχάρα όμβριων υδάτων, η ανακατασκευή του αντλιοστασίου στο γήπεδο και οι εργασίες συντήρησης των αντλιοστασίων στο ΄΄Κερένι΄΄ και στον ΄΄Αη Γιώργη΄΄, η ανακατασκευή του τοιχίου στα κοιμητήρια, ο φωτισμός στην Αγ. Κυριακή, τα παγκάκια στο ιατρείο, η επέκταση του δικτύου ύδρευσης μετά τη γέφυρα, η αγροτική οδοποιία και η ολική ανακατασκευή και συντήρηση του Κοινοτικού Καταστήματος, αποτυπώνουν τη συνολική προσπάθεια και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Τοπικής και Κεντρικής Διοίκησης.

Τα έργα που έχω συζητήσει με τον Δήμαρχο κ. Αναστασιάδη, που επιθυμώ να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό του Δήμου Λαγκαδά, είναι η  καλύτερη  αξιοποίηση και λειτουργία του πνευματικού μας κέντρου με τη δημιουργία βιβλιοθήκης και τη διενέργεια ποικίλων πολιτιστικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς και η  ανάπλαση του αμφιθεάτρου στην κεντρική πλατεία και η μεταφορά της προτομής του ΄΄Σταύρου Μπαρέτη΄΄ σ΄ αυτή, σε μία θέση αντάξια της ιστορίας του. Σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες θα ήθελα να προγραμματιστούν η συντήρηση των αποδυτηρίων στο γυμναστήριο του Δημοτικού  σχολείου καθώς  και η καθαριότητα της κοίτης του ποταμού. Τέλος, για να προλάβουμε γεγονότα και δυσάρεστες καταστάσεις,  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τον Δήμο Λαγκαδά, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, θα πρέπει να  συνεργαστούν για την αποκατάσταση του τοιχίου στο ποτάμι που καταστράφηκε από τη θεομηνία.

 Κυρία Μιχαηλίδου, κλείνοντας τη συνέντευξή μας θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο?

Αυτό που θα ήθελα κ. Καβαρλή, είναι να ζητήσω δημόσια συγγνώμη από τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Γιάννη Αναστασιάδη για την εσφαλμένη εντύπωση που σχημάτισα γι΄ αυτόν πριν τον γνωρίσω προσωπικά. Ο Δήμαρχος είναι πάνω απ΄ όλα άνθρωπος με ψυχή. Ποτέ δεν χρειάστηκε να κλείσω ραντεβού μαζί του. Όσες φορές χρειάστηκε να χτυπήσω την πόρτα  του για να ζητήσω τη βοήθειά του, τη συμβουλή του ή τη συμβολή του στην επίλυση κάποιων έκτατων προβλημάτων της Κοινότητας,  αυτός πάντα με υποδεχόταν εγκάρδια, με καθοδηγούσε  και φρόντιζε να μου παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη με τις υπηρεσίες του Δήμου. Η εξέλιξη της συνεργασίας  και της γνωριμίας μου με τον ΄΄άνθρωπο΄΄ Γιάννη Αναστασιάδη, είναι αυτή που με έκανε να συστρατευτώ μαζί του και να τον βοηθήσω στην εκ νέου διεκδίκηση του Δήμου Λαγκαδά στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου