Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Εορταστικές Εκδηλώσεις για τη μνήμη του Μαρτυρίου της Αγίας Κυράννας Όσσας.


 Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές, λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας της Οσσαίας, της οποίας την ιερά μνήμη η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει σήμερα.
 
Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης - Όσσης προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ.κ. Γαβριήλ.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε
η Γ΄ Θεολογική – Αγιολογική Ημερίδα με θέμα «Τό μαρτύριον της Αγίας Κυράννης καί ή Αγία νεομάρτυς Ακυλίνα - Αγγελίνα», η οποία διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» με τη συμμετοχή καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Αναγνώστηκαν το σεπτό πατριαρχικό μήνυμα προς την Ημερίδα από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονα, ο οποίος εκπροσώπησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, το οποίο αναγνώστηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ.κ. Γαβριήλ, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν η Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους που αναγνώστηκε από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Παρούτογλου, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, καθώς και ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος είχε και ουσιαστική συμβολή στην κατά θαυμαστό τρόπο εύρεση των λειψάνων της Αγίας Κυράννης και της Αγίας Ακυλίνης – Αγγελίνης. Ο χαιρετισμός του αναγνώστηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Αρσενιάδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Όσσης.

Τις εργασίες της Θεολογικής-Αγιολογικής Ημερίδος παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο Πολιτευτής του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας στη Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Καβαρλής, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Δ.Ε. Βερτίσκου κ. Γεώργιος Μήττας ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσον του Αλτσχάιμερ και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του Γήρατος, εκπρόσωποι του Δήμου Λαγκαδά και της Τοπικής Κοινότητος, κληρικοί, καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμούς, εναρκτικούς και ληκτικούς, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης. Το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων της ημερίδος «Τό μαρτύριον της Αγίας Κυράννης καί ή Αγία Νεομάρτυς Ακυλίνα-Αγγελίνα», κάλυψαν, με την έμπειρη προεδρεία του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθ. Μιχαήλ Τρίτου, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του συνεδρίου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμαδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου με θέμα: «Mία πρόσκλησις γάμου, πρόκλησις μαρτυρίου», ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Γιάγκου με θέμα: «Από το νυν και εάν υπερβάλλουσαν άσκησιν ενδείξητε τις, ει και εάν μαρτυρήσει, ως νεκρός ας μνημονεύεται και μη ως Άγιος», o Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ Συμεών Πασχαλίδης με θέμα: Γυναῖκες Νεομάρτυρες κατά τόν 18ον αἰώνα: Ιστορικόν πλαίσιον καί Θεολογία του Μαρτυρίου, ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολή του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Υφαντής «Οι νεομάρτυρες του 20ου αιώνα» καθώς και ο Λέκτωρ της Θεολογκής Σχολής του Α.Π.Θ. κ Τρύφων Τσομπάνης με θέμα: «Αυξεντίου Λαυριώτου, Παρακλητικός κανών εις την Αγία Κυράννα».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό προς τους ομιλητές της Ημερίδος σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι κάλυψαν.

Ο  Πολιτευτής του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας στη Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Καβαρλής συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη για την αξιέπαινη πρωτοβουλία της διοργάνωσης που τείνει να γίνει θεσμός στην Όσσα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και, που επισημαίνει και αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο μέσα από το μαρτύριο της Αγίας Κυράννας, τα διαχρονικά εκείνα πρότυπα και τις αξίες που έχουμε ανάγκη όλοι μας, για  να μας φωτίζουν και να μας καθοδηγούν σε κάθε μας βήμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου