Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη του Πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας Περιβολακίου κ. Αθανασίου Ζάρβαλη στον Δημήτρη Καβαρλή.


Η Εφημερίδα ΄΄ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ΄΄ και η ενότητά της ΄΄Το Βήμα των Αιρετών΄΄, κάνουν στάση στην Τοπική Κοινότητα Περιβολακίου του Δήμου Λαγκαδά για να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρό της κ. Αθανάσιο Ζάρβαλη, ο οποίος έχει στην πλάτη του δύο τετραετίες ως Τοπικός Σύμβουλος και μία τετραετία ως Πρόεδρος  με την πρώτη Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση του ΄΄Καποδίστρια΄΄. Σήμερα, με τη δεύτερη Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση του ΄΄Καλλικράτη΄΄,  συνεχίζει να βρίσκεται στο τιμόνι της Τοπικής Κοινότητας Περιβολακίου ως Πρόεδρος και μάλιστα με ποσοστό εκλογής που αγγίζει το 80%.

Κύριε Πρόεδρε, να υποθέσω ότι με τη 14χρονη εμπειρία που διαθέτετε στα δρώμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με ΄΄καθεστωτικό΄΄ ποσοστό εκλογής στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές, είστε πλέον έτοιμος κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να μεταπηδήσετε στην ΄΄Κεντρική Πολιτική Σκηνή΄΄ του Δήμου Λαγκαδα?
 
Κατ΄ αρχήν κ. Καβαρλή θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο χωριό μας και να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσω το Περιβολάκι στους Δημότες του  διευρυμένου πλέον Δήμου Λαγκαδά. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη, η ευρεία αποδοχή των συγχωριανών μου στο να με εκλέξουν και να μου εμπιστευθούν τη θέση του Προέδρου. Την ενασχόλησή μου με τα κοινά καθοδηγούσε, καθοδηγεί και θα καθοδηγεί η αγάπη μου για το Περιβολάκι. Έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι. Παρότι και στο παρελθόν μου έχει προταθεί να κατέβω για Δημοτικός Σύμβουλος στις εκλογές και αρνήθηκα, εγώ θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι ΄΄Τοπικά΄΄ και όχι ΄΄Κεντρικά΄΄.

Είδατε τον ΄΄Καποδίστρια΄΄, τώρα βλέπετε και τον ΄΄Καλλικράτη΄΄. Πάμε προς το καλλίτερο ή κάνουμε βήματα προς τα πίσω?

Θα σας απαντήσω αρχικά με γνώμονα και επίκεντρο το Περιβολάκι. Για τους 1160 μόνιμους εγγεγραμμένους κατοίκους οι δύο αυτές Αυτοδιοικητικές Μεταρρυθμίσεις έχουν ίδια γεύση. Οι συγχωριανοί μου δεν αντιλήφθηκαν κάτι διαφορετικό σε σχέση με το χωριό. Πρόεδρο είχανε και Πρόεδρο έχουνε. Γραμματέα στην Κοινότητα είχανε και γραμματέας στην Κοινότητα συνεχίζει να υπάρχει. Γιατρός υπήρχε και γιατρός εξακολουθεί να επισκέπτεται το χωριό κάθε Τετάρτη και τέλος η καθαριότητα από πλευράς Δήμου συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά για το χωριό επίπεδα.

 Όσον αφορά τον ΄΄Καλλικράτη΄΄ εκτιμώ ότι τους επηρέασε αρνητικά όπως και το σύνολο των Δημοτών του διευρυμένου Δήμου Λαγκαδά, γιατί αλλιώς είχαν συνηθίσει τη συμπεριφορά και την προσέγγιση ενός Δημάρχου που διαχειρίζεται 7 ή 8 χωριά με τον ανάλογο πληθυσμό και αλλιώς θα πρέπει να εγκλιματιστούν τώρα που ο Δήμαρχος έχει υπό την εποπτεία το 47 χωριά με πολλαπλάσιους Δημότες και σε πολλές περιπτώσεις με υποπολλαπλάσιο προσωπικό.

Τέλος οι Δημόσιες και Κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές  του Κράτους προς τους πολίτες όπως Σχολεία, ΔΟΥ, Ιατρικές και Δικαστικές υπηρεσίες αυτές αναδιαρθρώνονται προς το χειρότερο, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση, την εξυπηρέτηση και την καθημερινότητα των Δημοτών. Φυσικά όλο αυτό το μπάχαλο και τις μειωμένες κοινωνικές υπηρεσίες του Κράτους προς τους  Δημότες το επιφορτίζεται ο Δήμαρχος, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για τις εξελίξεις καλείται όμως να αντιμετωπίσει την αντίδραση των Δημοτών και να αγωνιστεί για τα μέχρι σήμερα αυτονόητα.

Εν κατακλείδι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να ΄΄αναβαθμίστηκε΄΄ σε αρμοδιότητες όπως λένε και ο εκάστοτε Δήμαρχος να είναι ένας ΄΄Μικρός Πρωθυπουργός΄΄, αλλά αυτό έγινε χωρίς αντίκρισμα και φυσικά χωρίς πόρους με αποτέλεσμα ο ΄΄Μικρός Πρωθυπουργός΄΄ να αναγκάζεται να παίξει το ρόλο του ΄΄Μικρού Μάγου΄΄.

Τόσο στην πρώτη σας θητεία ως Πρόεδρος όσο και σε αυτή που διανύουμε τώρα εκλεχτήκατε με την παράταξη του πρώην Δημάρχου Λαγκαδά κ. Καραγιάννη. Ένας τοπικός Πρόεδρος προερχόμενος από αντιπολιτευόμενη με την Κεντρική Διοίκηση του Δήμου παράταξη όπως εσείς, πιστεύετε ότι επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση κ. Ζάρβαλη ότι είχατε την ατυχία να   βρίσκεστε  ΄΄σε λάθος θέση τη λάθος στιγμή΄΄?

Για εμένα προσωπικά κ. Καβαρλή η πολιτική αντιπαράθεση με τον Γιάννη Αναστασιάδη και την παράταξή του τελείωσε το βράδυ των Εκλογών. Από την επόμενη κιόλας ημέρα στο πρόσωπο του Γιάννη Αναστασιάδη αναγνωρίζω θεσμικά το Δήμαρχο Λαγκαδά που εξέλεξαν οι Δημότες και παραμερίζω τις όποιες πολιτικές διαφορές για το καλό του Τόπου. Φυσικά αυτή μου η άποψη δεν προκαταβάλει και οπωσδήποτε δεν αποτρέπει τις όποιες προτάσεις, παρατηρήσεις και παρεμβάσεις που εκτιμώ ότι χρειάζεται να γίνουν επ΄ωφελεία των κατοίκων του Περιβολακίου και κατ΄ επέκταση των Δημοτών του Λαγκαδά, ασχέτως εάν είναι αντίθετες ή έρχονται σε κόντρα με τη γενικότερη πολιτική στρατηγική που χαράζει ο Δήμαρχος Λαγκαδά.

Κύριε Ζάρβαλη κάνατε  απόλυτα ξεκάθαρη τη δική σας οπτική γωνία. Ποια είναι όμως η συμπεριφορά του Δημάρχου Λαγκαδά σε έναν πολιτικό του αντίπαλο Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας?

Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας των Δημοτών και η προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου προηγούνται στην ατζέντα του Δημάρχου των όποιων μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και διαφορών. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να εξηγήσω διαφορετικά την παραχώρηση στην Κοινότητα Περιβολακίου, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, σφραγίδας και εκχώρησης δικαιώματος υπογραφής, ενέργειες που κινούνται με γνώμονα  τη διευκόλυνση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών. Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην άμεση ανταπόκριση και εξυπηρέτηση από πλευράς Δήμου και Δημοτικών υπηρεσιών όλο αυτό το διάστημα σε οποιοδήποτε έργο, εργασία και έκτακτο πρόβλημα προκύπτει και που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τα υπάρχοντα μέσα και τους πόρους που διαθέτει η Κοινότητα.

Ποια έργα πραγματοποιήθηκαν κατά τη διετία που πέρασε και ποια κρίνετε ότι επείγουν να πραγματοποιηθούν το διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας σας?

Την πρώτη διετία πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά έργα συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας και εκτελέστηκαν έργα ηλεκτροφωτισμού στο 80% της συνολικής έκτασης της Τοπικής Κοινότητας. Το κτίριο της Κοινότητας έχει συντηρηθεί και βαφεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και το μοναδικό έργο που εκκρεμεί για την ολοκλήρωση και αποπεράτωσή του είναι η συντήρηση της κεραμοσκεπής.

Όσον αφορά τα μελλοντικά έργα, μείζονος προτεραιότητας και σημασίας για την ασφάλεια των Δημοτών  αποτελεί η διάνοιξη και ανακατασκευή του κεντρικού δρόμου που πηγαίνει από το Περιβολάκι στο Ηράκλειο.

Εκτός από τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας που αποτελεί τα βασικότερο πρόβλημα υποδομής και μέλημα των αγροτών, είναι η ασφαλτόστρωση στους οικισμούς των ΄΄Παλινοστούντων΄΄, του ΄΄Μερά΄΄ και στα ΄΄Πέτρινα Σπίτια΄΄. Επίσης, η ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στα Κοιμητήρια καθώς και η ολοκλήρωση του ηλεκτροφωτισμού στο συγκεκριμένο δρόμο που ανέρχεται μόλις στο 20% της συγεκριμένης περιοχής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έργο προτεραιότητας και ασφάλειας. Η τοποθέτηση μιας ηλεκτρικής παροχής στο χώρο των Κοιμητηρίων, αφενός είναι αμελητέου κόστους, αφετέρου θα είναι ιδιαίτερα χρηστική για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Τέλος, ο Δήμος θα πρέπει να διευθετήσει το πρόβλημα, πιστεύω όλων των Τοπικών Κοινοτήτων, τοποθετώντας έναν  μόνιμο υπάλληλο(5μηνα) από την περιοχή για την καθαριότητα, ο οποίος θα μας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα ενώ παράλληλα θα βελτιώσει κατακόρυφα την απόδοση και τις παρεχόμενες από τον Δήμο υπηρεσίες καθαριότητας.

Επιπροσθέτως, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να  έρθει σε άμεση επαφή με τα ΕΛΤΑ για να αντιμετωπίσει το θέμα της αλληλογραφίας. Αυτή τη στιγμή η Κοινότητα φιλοξενεί την αλληλογραφία των κατοίκων του Περιβολακίου, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε αυτήν μόνον κατά τις εργάσιμες ημέρες μέχρι τις 14:00, με αποτέλεσμα όλοι οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Φυσικά για έκτακτα περιστατικά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των συγχωριανών ανοίγω την Κοινότητα όποτε μου ζητηθεί. Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση. Θα πρέπει λοιπόν να τοποθετηθούν από τα ΕΛΤΑ θυρίδες στην κεντρική πλατεία, απ΄ όπου όλοι οι Δημότες ανεξαιρέτως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αλληλογραφία τους όλο το 24ώρο.

Κύριε Πρόεδρε, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο?

Το Περιβολάκι κ. Καβαρλή είναι μια φιλόξενη Τοπική Κοινότητα πολύ κοντά στο Λαγκαδά αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Η πρόσβαση είναι εύκολη και γρήγορη για τους επισκέπτες που μπορούν να περάσουν ευχάριστα και να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους βιώνοντας τον τοπικό πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής  επισκεπτόμενοι το νέο λαογραφικό μουσείο που προβάλλει την ταυτότητα της περιοχής μας συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στη σύσφιξη του δεσμού των Δημοτών με τον τόπο τους.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολακίου κάθε χρόνο πραγματοποιεί μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες καλύπτουν χρονικά όλο το έτος με κορυφαία αυτή του Ιουλίου που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός ενώ στις 30 Ιουλίου κάθε χρόνο πραγματοποιείται με ιδιαίτερη λαμπρότητα η περιφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Ευαγγελίστριας με έφιππους νέους να προπορεύονται υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαγκαδά.

Τέλος στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Περιβολακίου υπάρχει δίπλα στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων ένα πολεμικό αεροπλάνο που κατέπεσε στην περιοχή το 1912 και σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία φιλοδοξούμε να το αναδείξουμε καθώς τον επόμενο μήνα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πτώση του.
 

1 σχόλιο: