Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του Πρόεδρου Τοπικής Κοινότητας Γερακαρούς κ. Μιχάλη Τζανή στον Δημήτρη Καβαρλή.


Βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης στον παλαιό δρόμο Θεσσαλονίκης – Καβάλας βρίσκεται η Γερακαρού, Τοπική Κοινότητα του ΄΄Καλλικρατικού Δήμου Λαγκαδά  και τέως  έδρα του ΄΄Καποδιστριακού΄΄ Δήμου Κορώνειας. Η εφημερίδα ΄΄ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ΄΄ συνεχίζοντας το οδοιπορικό της στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Λαγκαδά συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερακαρούς κ. Μιχάλη Τζανή για να συζητήσουν την καθημερινότητα των κατοίκων της Γερακαρούς  και μέσα από την ενότητα της εφημερίδας  το ΄΄ Βήμα των Αιρετών΄΄ προσπαθήσουν να  αναδείξουν, καταγράψουν και προωθήσουν για επίλυση τα προβλήματα που τους αφορούν.

Ο κ. Τζανής είναι ελεύθερος επαγγελματίας που επιχειρεί και διαμένει μόνιμα στη Γερακαρού. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καθώς και η μόνιμη διαμονή του στον τόπο καταγωγής, αποτελεί δείγμα της δικής του θεώρησης των πραγμάτων και της φιλοσοφίας του που εκφράζεται μέσα από την προσωπική στάση ζωής του. Η ενασχόλησή του  με τα δρώμενα του χωριού ξεκινάει από την παιδική του ηλικία ως ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας ΄΄Δόξα Γερακαρούς΄΄ την περίοδο 2002 – 2003, ενώ είναι ενεργό μέλος και πάντα στο πλευρό του Πολιτιστικού Συλλόγου ΄΄Τα Γεράκια΄΄. Το 2010 αποφασίζει για πιο ενεργητικό ρόλο στα Αυτοδιοικητικά δρώμενα της Γερακαρούς και κατεβαίνει για πρώτη φορά ως υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος στις Δημοτικές Εκλογές, με το ψηφοδέλτιο ΄΄ Νέα Πορεία΄΄ του πρώην Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη.

Η πλειοψηφία των συγχωριανών του,  κατά την πρώτη του εμφάνιση στον ΄΄Αυτοδιοικητικό Στίβο΄΄  εκφράζει  την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του, με αποτέλεσμα ο Μιχάλης Τζανής να είναι ο 1ος Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου της Γερακαρούς καθόσον επί ΄΄Καποδίστρια΄΄ η Γερακαρού ως έδρα του Δήμου Κορώνειας δεν διέθετε Τοπικό Συμβούλιο.


Κύριε Πρόεδρε, παρουσιάστε μας συνοπτικά την Τοπική Κοινότητα Γερακαρούς.

Η Τοπική μας Κοινότητα  βρίσκεται σε απόσταση 35 και 26 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και το Λαγκαδά αντίστοιχα, στους πρόποδες του όρους Χορτιάτη με θέα τη λίμνη Κορώνεια. Έχει 1.643 εγγεγραμμένους κατοίκους οι οποίοι μαζί με τους ετεροδημότες ξεπερνούν τους δύο χιλιάδες, από τους οποίους το 80% είναι πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία ενώ το υπόλοιπο 20% αποτελείται από  Ντόπιους και Σαρακατσάνους. Φυσικά οι μόνιμοι κάτοικοι της Γεαρακαρούς είναι πολύ λιγότεροι και κυμαίνονται από 1.000 έως 1.200 περίπου.

Η περιοχή έχει ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία και για τον λόγο αυτό προστατεύεται από μία σειρά κανονισμών από την Ε.Ε αλλά τις συμβάσεις Ramsar - Βαρκελώνης - Βέρνης - Βόννης και Natura 2000 σε μια κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση της πανίδας στη περιοχή, σε διάφορα είδη πουλιών, αμφιβίων, θηλαστικών ακόμη και ερπετών. Λιπαριά, Γελάρτζα και Λακόψαρο είναι μόνο μερικά από τα 24 είδη ψαριών που έχουν καταγραφεί στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και δεν συναντώνται σε κανένα άλλο μέρος του Κόσμου. Στον οικισμό της Γερακαρούς, στα νότια του χωριού ξεχωρίζει το μαγευτικό άλσος με τους κόκκινους βράχους, μοναδικά δημιουργήματα της φύσης από τη διάβρωση του εδάφους.

Εκτός από την περιβαλλοντική αξία της περιοχής σημαντική είναι και η πολιτιστική της πλευρά και εδώ καθοριστικό ρόλο έχει η πλειοψηφία των νέων που ακολουθεί τις παραδόσεις και συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερακαρούς ΄΄Τα Γεράκια΄΄ που ιδρύθηκε το 1980  από μία ομάδα ανθρώπων, με μεράκι και όρεξη να δημιουργήσουν έναν φορέα που θα αναβιώσει τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό των πατρίδων τους, με  πρωτεργάτη τον σημερινό Επίτιμο Πρόεδρο κ.  Δημήτριο Καραφουλίδη.

Ο Σύλλογος διαθέτει τμήματα  χορού, θεάτρου και εκμάθησης ποντιακής λύρας τμήμα καθώς και μια πλούσια, με αξιόλογο υλικό δανειστική βιβλιοθήκη. Το τμήμα χορού παίρνει μέρος σε διάφορες  παραστάσεις όλο το χρόνο τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στο Εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως κάθε καλοκαίρι, πραγματοποιεί ένα μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη όπου παρουσιάζει χορούς, έθιμα και παραδόσεις  τιμώντας τα χρώματα της Χώρας του και απολαμβάνοντας από τις καλύτερες κριτικές. Στο χωριό οι εκδηλώσεις που παρουσιάζει είναι ο ετήσιος χειμερινός χορός, το πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου, ο καλοκαιρινός χορός στο σχολείο,  το ΄΄Παρχάρ΄΄ στο Άλσος της Γερακαρούς και το 5ήμερο Φεστιβάλ από τις  4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

΄΄Καλλικράτης΄΄ εναντίον ΄΄Καποδίστρια΄΄ στη Γερακαρού. Ποιος κερδίζει?

Χωρίς να θέλω να φανώ υπέρμαχος τοπικιστικών διακρίσεων, ο ΄΄Καλλικράτης΄΄ μας πήρε και δεν μας έδωσε. Εκτός από την έδρα του Δήμου, μας αφαίρεσε υλικά, προσωπικό και υπηρεσίες που τις διαχειριζόμασταν εμείς σε τοπικό επίπεδο. Βέβαια  πολλές από τις υπηρεσίες που αφορούν στη γραφειοκρατική εξυπηρέτηση των Δημοτών παρέμειναν στη δικαιοδοσία της Τοπικής Κοινότητας Γερακαρούς, ο έλεγχος όμως και η διαχείριση του προσωπικού, των μέσων και των κονδυλίων μεταφέρθηκαν στη Κεντρική Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά.

Πιστεύω πως κάποτε θα πρέπει να πάψουν οι τοπικιστικοί διαχωρισμοί και η πορεία μας θα πρέπει να χαράζεται με γνώμονα την αξιοκρατία, την ικανότητα και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Τώρα αν ο ΄΄Καλλικράτης΄΄ επέτυχε τις προαναγγελθείσες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, αυτό θα σας το απαντήσουν οι αρμόδιοι και οι ιθύνοντες της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής.

Ποια είναι τα εφόδια που έχει στα χέρια του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γερακαρούς για να διαχειριστεί την καθημερινότητα των συνδημοτών και συγχωριανών του?

Η Τοπική Κοινότητα διαθέτει 2 Δημοτικούς υπαλλήλους (γραμματέα και κλητήρα) οι οποίοι εξυπηρετούν το σύνολο της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας. Έχει σφραγίδα και  εξυπηρετεί τους  Δημότες τοπικά, για το σύνολο των πιστοποιητικών και διαφόρων άλλων εγγράφων του Δήμου, χωρίς να χρειάζεται ή μετακίνησή τους στο Λαγκαδά για απλά γραφειοκρατικά ζητήματα.

Οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση από δύο ιατρούς παθολόγους. Η Γερακαρού διαθέτει 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο στο οποίο φοιτούν εκτός από τους τοπικούς, μαθητές από το Βασιλούδι και το Αρδαμέρι. Η συγκοινωνία που εξυπηρετεί τους κατοίκους κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και αναμένεται η βελτίωσή της με απευθείας δρομολόγιο Γερακαρού – Λαγκαδά.

Στη Γεαρακαρού εδρεύει μία ΄΄Ομάδα Καθαριότητας΄΄ που αποτελείται από 3-4 συμβασιούχους υπαλλήλους του Δήμου και η οποία είναι επιφορτισμένη με την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό και την κοπή των χόρτων σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Κορώνειας. Το πρόγραμμά τους καθορίζεται από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Λαγκαδά αλλά ανταποκρίνονται πρόθυμα για να εξυπηρετήσουν καιν διεκπεραιώσουν  οποιαδήποτε υπόδειξή μου για έκτακτο ή άμεσο ζήτημα  που αφορά την καθαριότητα της Γερακαρούς.

Τέλος η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα. Την εποχή του Δήμου Κορώνειας η αποκομιδή γινόταν δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Βέβαια στο παρελθόν διαθέταμε στη Γερακαρού, ως έδρα του Δήμου, 2 απορριμματοφόρα τώρα έχουμε μόνο 1, πριν η εναπόθεση των απορριμμάτων γινόταν στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Ν. Απολλωνίας ενώ τώρα γίνεται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, πολύ μακρύτερα Φυσικά και αντιλαμβάνομαι τις αντικειμενικές  δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΄΄Καλλικρατικός΄΄ Δήμος μας, όπως  μου είναι αδύνατο να αγνοήσω το μέγεθος των δύο Δήμων και την ανάγκη όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων για καθαριότητα καθώς και την προσπάθεια του Δήμου Λαγκαδά  για ισομερή κατανομή προσωπικού, υπηρεσιών και μέσων.  

Εδώ όμως θα ήθελα να τονίσω το πρόβλημα καθαριότητας που αντιμετωπίζει η Γερακαρού από τους κάδους που ξεχειλίζουν και μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που ο πληθυσμός της διπλασιάζεται και, στο σημείο αυτό θα ήθελα να ζητήσω από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Λαγκαδά, να επανεξετάσει το πρόγραμμά της και να προσθέσει ένα ακόμη δρομολόγιο απορριμματοφόρου μέσα στην εβδομάδα τους θερινούς μήνες, για την αποκομιδή των σκουπιδιών της Γερακαρούς και την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.

Με την ευκαιρία της αναφοράς σας στο πρόβλημα της συχνότητας αποκομιδής των απορριμμάτων, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Γερακαρούς?

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη  με το πρόβλημα των σκουπιδιών που προανέφερα θα ήθελα να προσθέσω και την απουσία, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πλυσίματος των κάδων που επιτείνουν το πρόβλημα δυσοσμίας  και δημιουργίας εστιών μόλυνσης ακόμα και όταν οι κάδοι απορριμμάτων είναι άδειοι.

Στο θέμα της αγροτικής οδοποιίας είμαστε καλυμμένοι σε ικανοποιητικό βαθμό αφού την περσινή και την φετινή χρονιά συντηρήθηκαν περίπου 30χλμ και 15χλμ αγροτικής οδοποιίας αντίστοιχα με τα μηχανήματα του Γ.Ο.Ε.Β. και τη συνδρομή ενός Γκρέϊντερ  του Δήμου Λαγκαδά. Στο θέμα όμως των ασφαλτοστρώσεων θα πρέπει να προγραμματίσουμε να προγραμματίσουμε σύντομα τις ασφαλτοστρώσεις των δρόμων μέχρι τις επεκτάσεις των νέων κατοικιών που κατασκευάστηκαν στη Γερακαρού, για να δώσουμε τη δυνατότητα αξιοπρεπής πρόσβασης στα σπίτια τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους κατοίκους του χωριού.

Όσον αφορά τα άμεσα προβλήματα. Το νεκροταφείο του χωριού είναι σχεδόν πλήρες. Υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέου που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Εδώ θα ήθελα να επικαλεστώ και την υπόσχεση του Δημάρχου Λαγκαδά για την κατασκευή οστεοφυλακίου στα παλιά κοιμητήρια, μέχρι τη δημιουργία νέων κοιμητηρίων, το οποίο θα βελτιώσει προσωρινά το πρόβλημα. Επιπροσθέτως, η δημιουργία οστεοφυλακίου είναι ένα ζήτημα ηθικής τάξεως που άπτεται του προβλεπόμενου σεβασμού και τιμής στη μνήμη των προγόνων μας.

Το άλλο άμεσο μας πρόβλημα τιτλοφορείται, παιδικές χαρές. Η Γερακαρού διαθέτει 3 μικρές παιδικές χαρές. Πρόσφατα η παιδική χαρά που βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία κρίθηκε ακατάλληλη και αποξηλώθηκαν τα παιχνίδια για την ασφάλεια των παιδιών. Οι παιδικές χαρές θα πρέπει άμεσα να συντηρηθούν και να ανακατασκευαστούν. Εάν στο χώρο του σχολείο που συνορεύει με το προαύλιο του νηπιαγωγείου δημιουργηθεί μια μεγάλη, σύγχρονη και ασφαλή παιδική χαρά που θα καλύπτει τις ανάγκες των μικρών μας Δημοτών, θα μπορούσαμε στο χώρο της παιδικής χαράς που βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μεταφοράς και αναβάθμισης του Μνημείου Πεσόντων υπέρ Πατρίδας από τα Κοιμητήρια που είναι πνιγμένο μέσα στα μνήματα ή να κατασκευάσουμε ένα νέο Μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων που θα φιλοξενεί με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τις εκδηλώσεις μνήμης για τα κορυφαία ιστορικά μας γεγονότα και τις  Εθνικές Επετείους. 

Κλείνοντας την ενότητα των προβλημάτων θα ήθελα να επισημάνω τη γενικότερη ανάγκη συντήρησης, καλλωπισμού και ηλεκτροφωτισμού των δύο πλατειών, της Κεντρικής και της πλατείας ΄΄Τσιφλικίου΄΄, καθώς και του πάρκου, όπως επίσης την ανάγκη ελαιοχρωματισμού των σχολικών αιθουσών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου. Επιπροσθέτως, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες μελέτες από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Κορώνειας που αφορούν, αφενός στην αξιοποίηση και διαμόρφωση του προαυλιακού χώρου του πρώην Δημαρχείου  Κορώνειας που θα βελτιώσει και θα ομορφαίνει την είσοδο του χωριού και, αφετέρου την κατασκευή δύο γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5 που θα δώσουν στη νεολαία της Γερακαρούς και των γύρω γειτονικών χωριών μία διέξοδο δημιουργικής απασχόλησης και άθλησης.


Έτσι όπως τα παρουσιάζετε τα πράγματα κ. Τζανή, δεν έγινε τίποτε τα 2 ½ αυτά χρόνια από πλευράς Δήμου Λαγκαδά?

Για να μην γίνονται παρανοήσεις, τα προβλήματα που προανέφερα αφορούν ζητήματα γενικότερου σχεδιασμού, προγραμματισμού και εξεύρεσης απαιτούμενων κονδυλίων. Τώρα σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των Δημοτών και εκτάκτων ζητημάτων που ανακύπτουν, η ανταπόκριση της Διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική και σε αρκετές περιπτώσεις μπορώ να πω άμεση.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι με μία μόνο κουβέντα για το εκάστοτε πρόβλημα που ανέκυπτε ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ Γιάννης Αναστασιάδης επιλήφθηκε του φωτισμού στις κολώνες της ΔΕΗ, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Στέλιος Σισκούδης φρόντισε για την ανακαίνιση του Αγροτικού Ιατρείου, ο τέως Αντιδήμαρχος Παραγωγικών Τάξεων και Εμπορίου, κ. Ιωάννης Κολασίδης διευθέτησε την περίφραξη του γηπέδου της τοπικής ποδοσφαιρικής μας ομάδας και ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Λ κ. Σταύρος Τερζάκης επιλύει άμεσα όλα τα προβλήματα που προκύπτουν και αφορούν στην ύδρευση και αποχέτευση της Γερακαρούς.

Σε γενικές γραμμές οι προτάσεις σας αφορούν τη συντήρηση και τη δημιουργία λειτουργικών υποδομών. Υπάρχει κάποια πρόταση που μπορεί να βοηθήσει και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα της Γερακαρούς?

Η Τοπική μας Κοινότητα όπως και όλες οι άλλες Κοινότητες του Δήμου Λαγκαδά αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις  επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης γενικότερα. Στη  Γερακαρού, επειδή οι μόνιμοι κάτοικοι είναι άνω των χιλίων, επιτείνεται το πρόβλημα διότι οι τοπικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται από την εισφορά στο ΤΕΒΕ με αποτέλεσμα αυτοί που δεν οδηγούνται στο κλείσιμο της οικονομικής τους δραστηριότητας να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους σε γειτονικά χωριά και η Γερακαρού να μαραζώνει.

Στο χώρο του αλσυλλίου υπάρχουν τουριστικά καταλύματα τα οποία είναι ανενεργή και παροπλισμένα. Πρόσφατα με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΄΄Σάρισσα΄΄ και πολλών εθελοντών ο χώρος αυτός καθαρίστηκε και ευπρεπίστηκε. Βέβαια η περιοχή αυτή χρήζει καθαριότητας και περιποίησης  σε συστηματική βάση και όχι σποραδικά.

Θα μπορούσε ο Δήμος Λαγκαδά αν εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της χρήσης των τουριστικών καταλυμάτων σε καταστήματα – αναψυκτήρια, η οποία σημειωτέων είναι ανέξοδη και, την παραχώρησή τους με πλειοδοτικό διαγωνισμό σε ιδιώτες οι οποίοι θα κρατούν τη περιοχή καθαρή που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διενέργεια κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων, οι οποίες θα  προσελκύσουν μεμονωμένους επισκέπτες  από τις γύρω περιοχές καθώς και οργανωμένες εκδρομές σχολείων, συλλόγων και ΚΑΠΗ που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία.


Κύριε Πρόεδρε, θα ξαναβάλετε υποψηφιότητα στις επερχόμενες  Δημοτικές Εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση του Δήμου ή θα παραμείνετε υποψήφιος σε Τοπικό επίπεδο και τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε, από τη θέση που κατέχετε, στο Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Γιάννη Αναστασιάδη?

Στις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περισσότερο λόγω φιλοσοφίας και στάση ζωής και λιγότερο λόγω χρόνου επιθυμώ να ξανασυμμετέχω και να διεκδικήσω εκ νέου την εμπιστοσύνη των συγχωριανών μου σε Τοπικό επίπεδο.

Τώρα κ. Καβαρλή όσον αφορά το μήνυμα που με ρωτήσατε, τα μηνύματα παλιά έστελναν με  τα περιστέρια που εγώ δεν διαθέτω, ενώ σήμερα μηνύματα και μάλιστα απειλητικά στέλνουν οι εισπρακτικές εταιρίες που εγώ δεν επιθυμώ να τις αντικαταστήσω και σε καμία περίπτωση να πάρω τη θέση τους.

Για να μιλήσουμε όμως σοβαρά, αυτό που θα ήθελα να πω φιλικά στον Γιάννη Αναστασιάδη είναι ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα αντικειμενικός με τη Διοίκηση του Δήμου και πάντα ξεκάθαρος με το Δήμαρχο Λαγκαδά. Πολιτική του τύπου ΄΄Όλα Χάλια΄΄ για να κάνω στείρα αντιπολίτευση ή πολιτική του τύπου ΄΄Όλα Καλά΄΄ για να τους χαϊδέψω τα αυτιά, όχι από εμένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου