Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη Δημάρχου Δέλτα κ. Γεωργίου Γλώσση στον Δημήτρη Καβαρλή


Άλλοι τον χαρακτηρίζουν ως Δήμο ΄΄Πολιτικό Βαρόμετρο΄΄ για τα εκλογικά αποτελέσματα της Β΄ Θεσσαλονίκης και των Βουλευτικών Εκλογών γενικότερα, ενώ άλλοι τον χαρακτηρίζουν  ως Δήμο ΄΄Κράτος΄΄, καθώς στην περιοχή του υπάγονται η Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου και το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, διαθέτει ιδιαίτερα αναπτυγμένο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής και επιπροσθέτως υπάρχει η δέσμευση για τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στη Σίνδο.

Πρόκειται για το Δήμο Δέλτα, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της περιαστικής ζώνης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στον οποίο σταματάει η εφημερίδα ΄΄ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ΄΄ και η ενότητά της ΄΄ Το Βήμα των Αιρετών΄΄ για μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης με το Δήμαρχο κ. Γεώργιο Γλώσση για το Δήμο του, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα σχέδιά του, τις απόψεις του και την επόμενη μέρα.

Ο  Γιώργος Γλώσσης εδώ και 1 ½ χρόνο βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου Δέλτα, στη θέση του εκλιπόντος Νίκου Γιουτίκα, ύστερα από την επικράτησή του στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων του πλειοψηφούντος συνδυασμού ΄΄Μαζί στο Δήμο Δέλτα΄΄. Κατάγεται από τη Νέα Μαγνησία και ασχολείται με το εμπόριο γεωργικών προιόντων. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στα Αυτοδιοικητικά δρώμενα καθώς εκλέγεται διαδοχικά από το 1994 έως το 2002 Δημοτικός Σύμβουλος στους Δήμους Ιωνίας και Εχεδώρου αντίστοιχα. Έχει διατελέσει Πρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση Ιωνίας και στη Δημοτική Επιχείρηση Εχεδώρου. Το 2010 επανεκλέχθηκε Δημοτικός σύμβουλος στον εν λόγω Δήμο όπου είχε αναλάβει χρέη Αντιδημάρχου Οικονομικών. Είναι πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μαγνησίας και της Διαδημοτικής Οργάνωσης Εχεδώρου της ΝΔ.

 Κύριε Δήμαρχε, τι εστί Δήμος Δέλτα σε γενικές γραμμές?

Ο Δήμος Δέλτα, προέκυψε από την συνένωση, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του ΄΄Καλλικράτη΄΄, των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Εχεδώρου, Χαλάστρας και Αξιού. Καλύπτει μία έκταση 310.898 στρεμμάτων και ο πληθυσμός του ανέρχεται περίπου στους 50.000 κατοίκους. Περιλαμβάνει οκτώ  Δημοτικές Κοινότητες (Σίνδου όπου βρίσκεται και η έδρα του Δήμου, Διαβατών,  Καλοχωρίου , Νέας Μαγνησίας, Χαλάστρας, Ανατολικού, Κυμίνων,  Μαλγάρων) και μία Τοπική Κοινότητα (Βραχιάς).


Η περιοχή χαρακτηρίζεται ημιαστική και παρουσιάζει μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανιών ειδικά στα όρια του πρώην Δήμου Εχεδώρου, με την παρουσία και της Βιομηχανικής περιοχής Σίνδου, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη στα Βαλκάνια στην οποία εδρεύουν περί τις 4.000 βιομηχανίες και βιοτεχνίες στις οποίες απασχολούνται περίπου 80.000 εργαζόμενοι. Επίσης, η περιοχή παρουσιάζει και μεγάλη δραστηριότητα πρωτογενούς τομέα, στα όρια των πρώην Δήμων Χαλάστρας και Αξιού.

Παράλληλα, στα όρια του Δήμου εδρεύουν μερικές από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες υπερτοπικού χαρακτήρα και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δραστήρια Τεχνολογικά Ιδρύματα, το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στη Σίνδο στο οποίο φοιτούν 22.000 φοιτητές.

Οι περιοχές των πρώην Δήμων Χαλάστρας και Αξιού, χαρακτηρίζονται ως περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, όπου καλλιεργούνται κυρίως ρύζι, βαμβάκι και καλαμπόκι. Στην περιοχή επίσης, αναπτύσσεται και η κτηνοτροφία, με υψηλή συγκέντρωση ζωικού κεφαλαίου και αυξημένη παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών. Η παραδοσιακή αλιεία και η οστρακοκαλλιέργεια, ειδικότερα η μυδοκαλλιέργεια,  ανέκαθεν ασκείται στο Δήμο Δέλτα με άριστες προοπτικές. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στη περιοχή μας παράγεται σχεδόν το 72% της εθνικής παραγωγής μυδιών.

Τέλος, στο Δήμο μας  ανήκει και  το οικοσύστημα των εκβολών Γαλλικού, Αξιού και Λουδία το οποίο προστατεύεται από το δίκτυο  NATURA 2000 και τη συνθήκη RAMSAR και η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο.

Δυόμιση χρόνια μετά την ανάληψη από την παράταξη σας του Δήμου Δέλτα  και ενάμιση χρόνο από την εκλογή την δική σας ως Δήμαρχος πως κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο σας?

Η περίοδος της θητείας μας  σημαδεύτηκε από την αιφνίδια απώλεια του εκλεγμένου Δημάρχου Νίκου Γιουτίκα, γεγονός που επηρέασε σημαντικά την πρόοδο υλοποίησης των προγραμματικών μας δεσμεύσεων.

Στη διάρκεια όμως αυτή  των 2 ½ χρόνων υλοποιήσαμε  ένα πρόγραμμα δράσεων που  συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας,  στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αναβάθμιση των προνοιακών δομών, στον εκσυγχρονισμό των διοικητικών υπηρεσιών. Αλλά κυρίως στην βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Το έργο μας αυτό και όσο  υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας θα κριθεί από τους δημότες και πιστεύουμε ότι θα κριθεί θετικά.

Νομίζετε ότι ο “Καλλικράτης” λειτουργεί θετικά η αρνητικά  για την τοπική Αυτοδιοίκηση ?

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε συνθήκες ιδιαίτερης δημοσιονομικής κρίσης.

Είναι ίσως νωρίς ακόμη για την αξιολόγηση του προγράμματος «Καλλικράτης» γιατί δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του και βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο.

Άποψη μου είναι ότι ο «Καλλικράτης» αποδείχθηκε στην πράξη ότι  είναι ημιτελής. Για την υποστήριξη και πλήρη εφαρμογή του απαιτείται να προχωρήσουμε  με γρήγορους ρυθμούς και να   δοθούν στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση  η απαραίτητη αυτονομία και οι πόροι που χρειάζονται για να κινηθούν προς την κατεύθυνση των βέλτιστων πρακτικών για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η πολυπλοκότητα των διαδικασιών που καθιέρωσε,  ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί ακόμη τους αιρετούς αλλά και τους διοικητικούς μηχανισμούς των ΟΤΑ και απαιτούνται καινοτόμες λύσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας  ώστε πραγματικά να φέρουμε το κράτος πιο κοντά στον πολίτη  με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Αντιμετωπίζει ο Δήμος Δέλτα περιβαλλοντικά προβλήματα?

Αναμφίβολα η κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή λόγω της γειτνίασης με την Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Σήμερα το πρόβλημα εντοπίζεται κύρια στην ανεξέλεγκτη ρίψη κυρίως μπαζοαπορριμμάτων,  η μη καλή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και  η κακή χρήση των στραγγιστικών τάφρων

Αποτελεί άμεση προτεραιότητα μας η πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας,  αλλά και ο ουσιαστικός έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς  στα πλαίσια της δράσης «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ».

Είμαστε αποφασισμένοι για την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε  η Δυτική Θεσσαλονίκη θα σταματήσει πλέον να αποτελεί μία ανοικτή περιβαλλοντική πληγή.

Η οργανωμένη αποκομιδή των απορριμμάτων και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανακύκλωσης, θα συμβάλει σημαντικά,  στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα εφαρμόζουμε προγράμματα τηλεμετρικής παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτινων πόρων στους ποταμούς Αξιό και Λουδία για τον έλεγχο και περιορισμό των ρυπογόνων στοιχείων

Το Δέλτα των ποταμών Αξιού, Γαλλικού και Λουδία που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Δέλτα είναι άπειρου φυσικού κάλους περιοχές και θα πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο προστασίας, δημοσιότητας και αξιοποίησης του δέλτα , με στόχο αφενός την προσέλκυση επισκεπτών,  αφετέρου δε την ανάδειξη της σπάνιας χλωρίδας και της πανίδας των περιοχών αυτών με παράλληλη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για σεβασμό απέναντι στη φύση.

Ποια είναι η άποψη σας για τις κοινωνικές δομές ?

Ως δημοτική αρχή βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα τις κοινωνικές δράσεις, όπως:
  • Τη συμπαράσταση του πολίτη που δοκιμάζεται, παρέχοντας του κοινωνικές υπηρεσίες, μέσα από δομές οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας, από εξειδικευμένα στελέχη, με απώτερο στόχο την  ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινής διαβίωσης.
  • Τη βελτίωση λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών,  ώστε να συμβάλλουμε  στην απεμπλοκή του γυναικείου δυναμικού από τις  αυξημένες οικογενειακές  υποχρεώσεις.
  • Την αναβάθμιση των υποδομών της σχολικής στέγης, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
  • Τη συντήρηση των  αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε όσοι επιθυμούν να αθληθούν, να το κάνουν σ΄ ένα σωστό περιβάλλον τόσο από άποψη εξοπλισμού, όσο και εμφάνισης.
  • Τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών, που θα αναδείξουν την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Είστε ικανοποιημένος από την πρόοδο εκτέλεσης του Τεχνικού προγράμματος ?

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίστηκε υπό το πρίσμα συγκεκριμένων περιορισμών που επιβάλλει η οικονομική κρίση, βάσει πραγματικών δεδομένων και δυνατοτήτων, με διαφάνεια και στόχο το νοικοκύρεμα, ναι είμαι ευχαριστημένος. Αλλά πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο.

Τα Τεχνικά Προγράμματα που έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε είναι προγράμματα ρεαλιστικά με στόχο την βελτίωση και συντήρηση των υφιστάμενων  υποδομών  με βάση ένα συνολικό  σχέδιο για το μακροπρόθεσμο μέλλον της περιοχής.

Στην διαδικασία του τεχνικού προγράμματος μελετήθηκαν και ιεραρχήθηκαν όλες οι προτάσεις και τα αιτήματα που κατατέθηκαν.

Τα έργα αντλούν χρηματοδότηση από  χρηματοδοτούμενα προγράμματα και από τους ίδιους πόρους.

Που στηρίζεται η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Δέλτα ? 
  • Στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, Εθνικών και Ευρωπαϊκών. 
  • Στην δημιουργία ενός δυναμικού οικιστικού πόλου στην δυτική Θεσσαλονίκη.
  • Στην υλοποίηση έργων κυκλοφοριακών υποδομών, οδοποιίας, ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Στην  αξιοποίηση της πλεονεκτικής σχέσης της περιοχής, ως προς τους βασικούς μεταφορικούς άξονες (ΠΑΘΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΛΙΜΑΝΙ), και της γειτνίασης με την Θεσσαλονίκη. Έτσι σταδιακά θα μπορεί να υποδεχθεί οικονομικές δραστηριότητες και υποδομές μητροπολιτικού επιπέδου.
  • Στην οργάνωση των αρμοδίων υπηρεσιών, μέσω των οποίων υποστηρίζουμε και θα ενισχύουμε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της  οικονομικής κατάστασης και  την εξασφάλιση θέσεων εργασίας.
  • Στον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση των παραγωγικών λειτουργιών στην θαλάσσια και παράκτια ζώνη.
  • Στην  μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο,  που σηματοδοτεί μία νέα εποχή και θα αποτελέσει σταθμό στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας
  • Στη συνεργασία μας με το Α.Τ.Ε.Ι. Σίνδου και στην αξιοποίηση κάθε καινοτόμου προγράμματος και πρότασης

Έχετε δημιουργήσει κ. Γλώσση, πλαίσιο συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της περιοχής σας για την αντιμετώπιση της ανεργίας?

Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε κ. Καβαρλή, μια ουσιώδη διασύνδεση των ανέργων με τις επιχειρήσεις της περιοχής μέσω της λειτουργίας του Γραφείου Ενημέρωσης και Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας.

Είναι καινοτόμα δομή μέσω της οποίας υπάρχει σύζευξη των διαθέσιμων θέσεων εργασίας με το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, ενώ παράλληλα ενημερώνονται οι επιχειρήσεις και για οποιαδήποτε αναπτυξιακό πρόγραμμα που προκηρύσσεται.

Με τις επιχειρήσεις έχουμε αναπτύξει  μια νέα φιλοσοφία συνεργασίας, και έχουν αντιληφθεί ότι από τη στιγμή που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας είναι προς όφελος τους να απασχολούν εργατικό δυναμικό της περιοχής μας. Άλλωστε ο τόπος μας διαθέτει και έμπειρους επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη που θα μπορούσαν να σταδιοδρομήσουν σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Παράλληλα ως Δήμος Δέλτα  εκμεταλλευόμαστε  κάθε δυνατότητα που μας δίνεται για να προσφέρουμε θέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που θέτετε άμεσα ένα χρόνο πριν τις εκλογές?
  • Η αναβάθμιση των προνοιακών δομών με δράσεις για κάθε ηλικία, ειδικά για τις ευαίσθητες.
  • Η κατάρτιση αναπτυξιακών προγραμμάτων με παράλληλη μέριμνα για την  προστασία του περιβάλλοντος.
  • Η συμβολή στην εξασφάλιση ευκαιριών και θέσεων απασχόλησης.
  • Η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών μέσα από τη βελτίωση των υποδομών.
  • Η ανάδειξη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών του τόπου μας.
  • Η διαφάνεια στην άσκηση της εξουσίας.

Είναι στις προθέσεις σας να θέσετε υποψηφιότητα για Δήμαρχος?

Η παράταξή μας θα είναι παρούσα στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Θα είναι παρούσα στο μέλλον της πόλης, πάντα ανοιχτή σε συμπόρευση των ενεργών πολιτών. Η συμμετοχή μας στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δεν είναι περιστασιακή αλλά σύστημα ζωής. Παλεύουμε στα  δύσκολα  και  καταφέρνουμε και διοικούμε το Δήμο στις πλέον αντίξοες συνθήκες. Θα θέσουμε τον εαυτό μας και πάλι στην κρίση των δημοτών μας και θα διεκδικήσουμε και στις επόμενες εκλογές τη διοίκηση του Δήμου Δέλτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου